Logo
Gea
Sign
Praktijk

Website door Rocketsuit.nl

Het zelfgenezend vermogen

Het menselijk lichaam bezit een natuurlijk aangeboren vermogen om ziekten en verstoringen op te lossen, om trauma's te verhelpen of zich daaraan aan te passen.
Dit zelfgenezend vermogen probeert de gezondheid te behouden of bij verstoring daarvan daar weer naar toe te werken: het werkt dag en nacht naar een homeostase, een gezond, soms nieuw evenwicht toe: zoals bijvoorbeeld na een goede nachtrust de hoofdpijn verdwenen kan zijn.

Inwendig lichaam Bij te grote verstoring van het evenwicht, bijvoorbeeld door vermindering van de beweeglijkheid van de verschillende weefsels in het menselijk lichaam, zal dit zelfgenezend vermogen nadelig beïnvloed worden. Ook bij verminderde weerstand kan het soms nodig zijn om de "geneesheer" in ons zelf te helpen en te stimuleren.
De osteopaat respecteert en erkent dit zelfregulerend mechanisme en probeert dit te activeren door de betrokken weefsels hun eigen beweeglijkheid (beweging, elasticiteit) terug te geven. Tussen twee behandelingen zit bewust meer tijd om het zelfgenezend vermogen de tijd en de kans te geven om reagerend op de behandeling, zijn eigen krachten weer ten volle te ontplooien en zo de verstoring op te lossen.
Deze periode kan daarom variëren van één week tot twee maanden, afhankelijk van de ernst en de duur van de klachten.

De osteopaat probeert dus samen te werken met de eenheid van het menselijk lichaam die altijd zelf naar genezing en gezondheid streeft. Osteopathie geneest niet, maar nodigt het lichaam uit om zichzelf weer beter te maken.